Czerwona herbata

czyli oolong, jest to rodzaj herbaty, którą poddaje się bardzo krótkiemu procesowi fermentacji. Spośród wszystkich rodzajów herbat zawiera ona największą ilość mikroelementów i kofeiny.

Jej działania nie sposób przecenić, ponieważ do właściwości czerwonej herbaty można zaliczyć między innymi fakt, że obniża ona poziom cholesterolu, pomaga w walce z nadwagą, poprawia pamięć, normalizuje ciśnienie, działa moczopędnie. Ze względu na wiele dobroczynnych właściwości warto dowiedzieć o niej nieco więcej.

Odmiany czerwonej herbaty

Chińczycy nazywają czerwoną herbatę „smoczą herbatą”. Produkowana jest ona głównie w południowo-wschodnich Chinach i na Tajwanie. Procesy fermentacyjne w czerwonej herbacie zachodzą krócej niż w herbacie czarnej – z tego względu zawiera ona więcej enzymów i mikroelementów. Najkrótszy proces fermentacji zachodzi w odmianie puszong, która wykorzystywana jest do produkcji herbat aromatyzowanych. Odmiana pu-erh jest najskuteczniejsza w zwalczaniu nadwagi, dlatego przez niektórych zaliczana jest do herbat odchudzających. Herbata ta po procesie fermentacji musi dodatkowo dojrzewać w odpowiednich warunkach – może leżakować nawet przez 50 lat.

Czerwona herbata jest, przede wszystkim, doskonała na odchudzanie – właściwości odchudzające zawdzięcza polifenolom (taninom) , czyli substancjom, regulującym wydzielanie żółci, ułatwiającym trawienie i przyspieszającym przemianę materii. Dodatkowo, czerwoną herbatę zaleca się osobom chorym na miażdżycę oraz mającym problemy z nadciśnieniem, przez wzgląd na to, że obniża ona poziom cholesterolu we krwi. Poza tym, warto zapamiętać, że czerwona herbata zawiera dużo związków mineralnych, mikroelementów, kofeiny, manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych i białka. Herbata ta chroni zęby przed próchnicą, poprawia pamięć i ma działanie moczopędne, a ponadto zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Czerwona herbata zawiera tę samą kofeinę, co kawa, jednak działanie jest nieco inne – aby spożyć tyle samo kofeiny, co po wypiciu jednej małej czarnej, trzeba by było wypić sześć filiżanek czerwonej herbaty. Kofeina zawarta w kawie szybko się wchłania, działając niezwłocznie, podczas gdy ta z czerwonej herbaty przyswajana o wiele wolniej ( związane jest to z obecnością polifenoli), a więc jej działanie przebiega łagodniej, dając długotrwały efekt.

Czerwona herbata ma intensywny smak, lekko ziemisty zapach i brunatne zabarwienie. Należy zalewać ją wrzątkiem, parzyć pod przykryciem 3 do 5 minut i pić bez dodatku cukru – cukier bowiem może zneutralizować niektóre jej właściwości lecznicze. Prawdą jest, że czerwona herbata wspomaga trawienie i spalanie tłuszczu, należy jednak pamiętać, że samo jej picie nie zdziała cudów. Jeśli natomiast dodamy ją do zdrowej diety, będziemy spożywać mniej kaloryczne posiłki i więcej się ruszać, efekty odchudzania będą o wiele szybsze i bardziej widoczne. Najlepsze działanie osiąga się wypijając od 5 do 6 filiżanek czerwonej herbaty dziennie, pół godziny po każdym posiłku.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *